Cartile si eu

Salut, eu sunt Claudia si ma bucur ca ma vizitati ūüôā

Ideea acestui blog s-a nascut Рdupa cum titlul o arata Рdin dragostea mea pentru carti, pe care o am de cand ma stiu eu, de cand am invatat sa citesc probabil. Dragoste care nu ma impiedica sa indoi colturile paginilor sau sa le insemn cu creionul deseori, lasand semne vizibile, ca si cum as fi marcat un drum pentru a sti sa ma reintorc acolo, in taramul magic, unde gaseam intelepciune, bucurie, iluminare, mangaiere, melancolie, prietenie, uimire, toate condensate in cateva randuri, ca niste cristale slefuite cu maiestrie, pe care le intorceam pe toate partile in mintea mea si care nu-si pierdeau stalucirea o data cu trecerea timpului.

Mult timp am scris constiincios aceste citate in carnetele, agende, pe foi si post-it care,¬†pe masura ce anii au trecut, iar eu mi-am schimbat locatia in diverse orase si tari si a trebuit sa ma obisnuiesc sa traiesc cu cat mai putine lucruri, ¬†s-au pierdut incetul cu incetul. Astfel incat am hotarat sa adun intr-un loc¬†virtual aceste mici ‘bijuterii’, pe de o parte pentru a le avea cu mine tot timpul, dar si pentru a le impartasi cu voi, cei care cititi aceste randuri acum, de care probabil ma leaga aeeasi dragoste pentru carti.

Sper sa gasiti aici un gand-rand ce va va face sa reflectati sau va va lumina clipa, asa cum mi se intampla si mie. Si bineinteles, astept si eu din partea voastra sugestii de carti sau citate.

Si in incheiere, as vrea sa transcriu aici un text mai vechi, pe care l-am scris la invitatia lansata cititorilor de Libraria Carturesti din Timisoara, ¬†de a vorbi despre o carte care le-a schimbat viata:¬†“Cartea care m-a facut om”. Textul a fost publicat apoi in “Revista Orizont“.

“Le vad pe toate, aproape fara efort, pe raftul cel mai de pret al bibliotecii din memoria mea (care nu are neaparat corespondent in biblioteca mea reala). Si mi-e greu sa vorbesc despre una dintre ele, intocmai cum mi-e greu sa vorbesc despre oameni care au insemnat foarte mult pentru mine. Si acum imi dau seama ca, desi aceste carti au fost fiecare o revelatie pentru mine si m-au zguduit din temelii, nu am mai avut curajul sa le recitesc. poate intocmai cum ti-a frica sa te reintalnesti dupa mult timp cu cineva care a fost important pentru tine, temandu-te ca nu va mai avea nimic sa-ti spuna, iar dincolo de o amintire nu mai ramane decat melancolia schimbarii.

Insuportabila usuratate a fiintei (Kundera), Lumea de ieri (Zweig), Calatorie la Ixtlan (Castaneda), Tara mea imaginata (Allende), Alexis Zorba (Kazantzakis), Memoriile lui Hadrian (Yourcenar), Alchimistul (Coelho), Dune (Herbert), Orbitor (Cartarescu), Narzis si Gura de aur (Hesse), Vineri sau limburile pacificului (Tournier), Viata pe un peron (O. Paler), Martin Eden (Jack London), Micul print (Exupery), Mitul lui Sisif (Camus), Memoriile lui Eliade, Usa interzisa, Declaratie de iubire, Jurnalul de la Paltinis (Liiceanu), Zbor in bataia sagetii (Patapievici), 1984 (Orwell), iar daca ma intorc mult in timp, inspre copilarie, sunt cartile lui Jules Verne, citite pe nerasuflate, cu aventuri traite impreuna cu eroii lor, visandu-ma pe mari si continente indepartate, vise ce nu m-au parasit nici acum.

Si as putea citi in continuare titluri de pe acel raft aparte, insa ma opresc deoarece stiu deja despre ce carte voi scrie. cea pe care am recitit-o totusi de curand, trecand de teama reintalnirii. “Lupul de stepa. Siddharta”. Da, sunt doua carti intr-una, asa le-am cunoscut eu. Gasita in biblioteca unor rude, intr-o vara prea lunga (cum numai cand eram elevi/studenti aveam) pe care o umpleam citind, o carte din colectia Secolul XX, cu copertile de carton ingalbenite, cu colturile indoite, o carte neatractiva din exterior, dar inauntru o comoara. O carte despre care nu mi-a vorbit nimeni, dar am ales-o dintre atatea, ca dintr-o intamplare, desi nu cred ca ceva e in totalitate intamplator in vietile noastre. Cartile care ne-au marcat tocmai prin aceasta sunt importante, pentru ca ne intampina in momentul potrivit, cand suntem pregatiti sa le ascultam, sa gustam o anumita forma de frumusete sau sa citim scris in cuvintele altora ceea ce in sufletul nostru exista de mult, dar neexprimat. Prima intalnire cu aceasta carte a fost…cred ca in vara anului 1997.

Insa nu voi scrie despre lupul de stepa acum, deoarece, spre desebire de atunci, acum ma simt mai apropiata de Siddharta. Ce ne spune Siddharta? nu umbla pe caile batute de altii, caci nimeni nu te poate invata lucrurile cu adevarat importante, iar calea ta e unica si nu ti-o poate revela nimeni, doar tu o poti gasi (sa ne amintim si de Kafka – In fata legii), asculta-ti sufletul, pleaca din locul cunoscut si comod, take the road less traveled, nu lasa obisnuinta sa te lege, experimenteaza, pierde totul, pierde-te, si apoi gaseste-te, de fiecare data altul si tot mai mult tu insuti, ai curaj sa lasi in urma tot ce a fost important pentru tine la un moment dat si sa mergi mai departe, construieste The Wall si apoi darama-l, fii deschis la lume, ascult-o, invata tot timpul din toate si de la toate, de la asceti, de la bogatasi, de la carti, de la iubiti, de la vin, de la oras, de la munte, de la Buddha, de la criminali, de la pesti, de la copac, de la copil, de la pasare, de la batranul luntras, de la prieteni, de la fluviu, fii una cu ei si nu te opri la nimic ce te inchisteaza intr-un singur rol, caci tu esti totul intr-unul, si trebuie sa simti totul: suferinta, dragoste, foame, frica, betie, inertie, furie, dorinta, primejdie, parasire, disperare, neputinta, ura de sine, orgoliu, si mai ales invata sa razi de toate, sa nu (te) iei in serios (ceea ce spunea si lupul de stepa, de altfel), ajungand sa zambesti cu zambetul iluminat al lui Buddha, cu bucuria neintinata a unui copil…After all, life IS a miracle! “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s